Capçalera

NINGÚ NO VA DIR QUE FOS FÀCIL NINGÚ NO VA DIR QUE FOS POSSIBLE
I HA ESTAT POSSIBLE! 15 llibres molt singulars i 5 presentacions espectaculars. Enhorabona a nosaltres mateixos!

BeneytoMontserrat PratJaime D. ParraMarc IgnasiCarme JounouIris ParraEloy TorreMurCarmen BorjaAnabel TorresBernhard BleibingerCarme ValenciaMaite JouCarles MolinsLena TorreTemps de Flors
Cliqueu a les icones per veure els vídeos de cada un dels 15 singularíssims llibres (i l'exposició de Temps de Flors)

dimecres, 7 de setembre del 2016

Crònica de la 3a presentació per l'Iris Parra


Mentre no acabem de rebre totes les fotos de la presentació us fem cinc cèntims de com va anar:

Iris Parra. Goleta Karya
L'Iris inspeccionant la proa de la goleta Karya, on va fer la presentació.

La goleta turca Karya va ser el lloc escollit per acollir una nova presentació de la singular col·lecció “La plaquetona-Vilamarins”. El projecte, que pretén reivindicar la col·lectivitat artística i l’artesania dins un sector força mecanitzat i individualista, ha celebrat la seva tercera trobada on s’han presentat tres nous llibres atípics i utòpics d’un total de quinze, cada un obres úniques, joies de col·leccionista: Niños de las estrellas, de l’artista plàstica MUR, Sub Jove. Cartas de tréboles y diamantes de la poeta Carmen Borja i Cartes de cors i piques del filòleg Eloy Torre.

Després de les dues anteriors presentacions en espais singulars de la ciutat de Barcelona (la biblioteca modernista de l’Escola del Treball, amb els autors Beneyto, Jaime D. Parra i Montserrat Prat, i la Sala gimbernat, antic amfiteatre anatòmic de la Reial Acadèmia de Medicina, amb  el Marc Ignasi, la Carme Jounou i l’Iris Parra), aquest cop el mar ha pres protagonisme en una vetllada plena de records i bellesa, sempre amb el punt irreverent i divertit que aquest particular grup d’artistes aporta als seus actes.  

La plaquetona. Goleta Karya
La tripulació, molt disciplinada, es va presentar vestida de blau marí i/o blanc. Nosaltres els vam donar el barret de mariner i la meravellosa Crònica d'extraordinàries expedicions. I. Karya.
 Només arribar els assistents van ser obsequiats amb una gorra de mariner i un diari d’a bord fet manualment que incloïa tota la informació sobre el projecte i els llibres protagonistes de la nit. Les presentacions es van dividir en tres espais del vaixell, de tal manera que es produïen de manera simultània mentre el públic gaudia de les meravelloses vistes del port de Barcelona. Un toc de xiulet era l’encarregat de marcar el tempo de la vetllada mentre els tres presentadors, (Lena Torre, Iris parra i Carles Molins) distribuïts a popa, proa i la terrassa central s’encarregaven de conduir l’acte.
 
La plaquetona. Goleta Karya
La Carmen Borja va obrir el foc a proa de la mà de l'Iris, mentre que simultàniament al centre Carles Molins presentava la Charo Mur i a popa la Lena presentava l'Eloy Torre encarnat per Jaime D. Parra.
La primera autora en obrir foc a la zona de proa va ser la Carmen Borja, poeta amb una llarga trajectòria que en aquesta ocasió presentava una nova proposta innovadora i detallista sobre el seu imaginari intern. Subjove. Cartas de tréboles y diamantes parla de la universalitat però, a la vegada, de les memòries de l’autora, que ha aconseguit plasmar en aquest llibre un recorregut per les seves obres anteriors.  Sota un emblema que recorre la seva poètica, el mar, trobem aquí les cartes de navegació entre les paraules de Carmen Borja, però sobretot un mapa del seu món, profund, transcendent, metafísic, i a la vegada carregat de sentiment. El llibre, que conté paper jaspiat fet a mà i cartes que recorden el tarot està compost per un total de 22 poemes que recorren espais geogràfics, vinculats a les seves anteriors obres com Libro de Ainakls (1988), Libro de la torre (2000), Libro del retorno (2007) o Mañana (2011). 
 
La plaquetona. Goleta Karya
Jaime D. Parra en el paper d'Eloy Torre presentat per la Lena Torre, a popa.
 En segon lloc, es va presentar l’obra pòstuma de l’Eloy Torre, un dels fundadors del grup que va morir l’any 1993 i a qui s’ha volgut retre homenatge. El llibre recull part de la correspondència personal de l’autor entre els anys 1983 i 1985, amb facsímils de les cartes manuscrites en papers originaris de l’època, que es presenten dins de sobres amb segells d’aquell període, d’aquí el nom Cartes de cors i piques. Va ser, possiblement, un dels moments més emotius de l’acte ja que es van explicar records i anècdotes de la seva vida.
 
La plaquetona. Goleta Karya
Duel d'acordionistes, al fons el virtuós Anatol Eremciuc i en primer pla la Charo Mur mostrant la seva plaquetona-acordió.
Finalment, però no per això menys espectacular, es va presentar l’obra gràfica Niños de las estrellas de la pintora MUR, l’obra de la qual, carregada de simbolisme i espiritualitat s’engloba dins el realisme màgic, amb referents com Joan Ponç, Louis Cattieux, Leonora Carrington o Remedios Varo. El seu innovador format es divideix en dues franges de quasi un metre de llarg plegades en forma d’acordió. Inclou 18 imatges per una cara i un conjunt de composicions geomètriques pintades a cada un dels llibres manualment per l’autora en daurat i platejat a l’altra, que conviden a expandir-se i contraure’s pel seu univers particular. La seva presentació va anar acompanyada d’un text de l’autora i el prodigi musical de l’acordionista moldau Anatol Eremciuc qui va oferir al final de l’acte un breu concert a coberta mentre els assistents prenien una copa i la lluna il·luminava una nit bressolada pel mar en calma.

La plaquetona. Goleta Karya
Cada un dels grumets va tenir la seva ració de beguda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada